Followers

Saturday, March 07, 2009

catatan himpunan PPSMI...

JAM 4.01 PM - DI MASJID NEGARA
Pak Samad Janggut atau A. Samad Said atau Mat Bunga Bangsar Utama baru sajaha masuk ke perkarangan Masjid Negara. Beliau yang berumur 72 tahun kelihatan masih bersedia untuk bertempur. Ramai anak anak muda mengelilingi Pak Samad ketika Pak Samad manaiki tangga ke Masjid Negara.

Pak Samad telah ' mengkentutkan ' cap Sasterawan Negara.Sasterawan Negara di Malaysia ini banyak kaki bodek dan cari makan bukan dengan karya agung tapi dengan bodek agung!

WOI ! POLIS HANG JANGAN MAIN KASAR !MASJID NEGARA SEDANG NAZAK OLEH AIR PANCUTAN BERKIMIA DAN GAS PEMEDIH MATA.

SASTRAWAN NEGARA A. SAMAD SAID SEDANG BERADA DI PAGAR PINTU ISTANA NEGARA MUNGKIN NAK SERAH MEMORANDAM KAT AGONG. FRU MENEMBAK PANCUTAN AIR BERKIMIA KAT MASJID NEGARA TERHADAP PERHIMPUNAN DAN MEMASUKI MASJID. THANKS YOU POLIS SEBAB HANG BUAT KERJA BETUL BAGI ORANG RAMAI LAGI MARAH KAT HANG !
(Pak-karamu)

JAM 3.55 PM - DI MASJID NEGARA - KERANDA 152

Ketika berita ini ditulis KERANDA 152 telah selamat kembali ke perkarangan Masjid Negara. Ketika ini pemimpin PKPIM - Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia sedang berucap. PKPIM adalah penyokong kuat gerakan mansuh PPSMI. Mereka membawa KERANDA 152 - simbol perjuangan bahasa yang dimulakan oleh arwah Usman Awang pada tahun 1967 dahulu.

Angka 152 adalah fasal Bahasa Melayu di dalam Perlembagaan Malaysia. Membawa KERANDA 152 adalah mengosong mayat Bahasa Melayu.

JAM 3.53PM : DI MASJID NEGARA
Semua pintu masuk ke Masjid Negara telah di kepong oleh mata-mata dan FRU. Ramai para demonstran masih lagi berada didalam kawasan Masjid Negara. Ceramah akan bermula.

JAM 3.45 PM - DI MASJID NEGARA
Satu gerombolan polis telah menceroboh masuk ke dalam masjid. Mereka telah di kepong oleh orang ramai. Akhirnya mereka mengundur. Orang ramai bersorak gembira.

Polis kelihatan berkawal dekat mahkamah syariah Wilayah Persekutuan, beberapa ratus meter dari Masjid Negara, jalan menuju istana. Untuk memintas sekatan polis di situ, kumpulan penentang dasar tersebut di kalangan aktivis bahasa dan penyokong pembangkang bergerak melalui jejantas depan masjid menuju Kampung Attap, dekat istana.

Polis melepaskan gas pemedih mata kepada penentang dasar PPSMI di situ sehingga memecahkan kumpulan tersebut kepada dua kelompok kecil. Tembakan gas pemedih mata juga kelihatan di lebuh raya tersebut, dekat jejantas di atas Jalan Syed Putra.

Suasana kelam-kabut, orang ramai berpakaian putih - sebagai lambang membantah PPSMI - bertempiaran lari. Belum ada laporan tangkapan diterima, setakat ini. Walaupun kelihatan asap gas pemedih mata berkepul-kepul di udara, barisan peserta perhimpunan menentang PPSMI terus bergerak ke depan, dengan harapan dapat menuju Istana Negara.

Walaupun mereka bersurai seketika cuba mengelak asap gas pemedih mata, sebahagian terus berdegil cuba berarak ke istana. Manakala polis antirusuhan pula memancutkan air kepada orang ramai di jalan menuju mahkamah syariah dari arah Jalan Syed Putra. Sementara di Istana Negara, kawalan lebih 150 anggota polis dan unit pencegah rusuhan FRU, termasuk kenderaan pemancut air.

JAM 3.41 PM - DI MASJID NEGARA
Para demonstran telah mula kembali berkumpul di Masjid Negara. Setelah di serang dengan gas dan tembakan kimia para demonstran telah mencari perlindungan di Masjid Negara. Ini sama seperti rakyat Palestin yang di serang oleh Zionis akan berlindung di dalam masjid.

Para demonstran kelihatan berpelih, muka merah ada yang berhingus kerana serangan gas. Cuca cukup cun dan teduh. Awan sedang memayungi para demonstran.


Presiden PAS,Tuan Guru Dato'Seri Hj.Abdul Hadi Awang mengumumkan kepada yang hadir supaya bersurai sebentar tadi.

JAM 3.33 PM - DI MASJID NEGARA
Tembakan gas pemedih mata berterusan. Para demonstran di kejar polis. Polis mengejar demonstran. Kucing mengejar tikus. Tikus lari dan muncul kembali. Ini memening kepala tikus.

JAM 3.27 PM - DI MASJID NEGARA
Pihak polis sedang bercakap melalui alat pembesar suara memaksa warga yang berada didalam Masjid Negara agar meninggalkan masjid. Pihak polis sedang melarang warga dari datang ke masjid. Pihak polis meminta para demonsran meninggalkan kawan Masjid Negara.

JAM 3.23 PM - DI MASJID NEGARA
Warga kota dan para demonstran sedang bertempiran lari untuk mengelakkan dari serangan kimia. Tembakan gas pemedih mata datang bertalu ke dalam kawasan masjid. Ramai yang masuk ke dalam tempat ibadah untuk menyelamtkan diri. Ini samalah seperti serangan tentera Zionis terhadap warga Palestin.

JAM 3.18 pm - BERKUMPUL KEMBALI KE MASJID NEGARA
Di Masjid Negara serang gas pemedih mata sedang datang bertalu-talu. Serangan meriam kimia telah berulang lagi. Para demonstran yang ingin berkumpul kembali ke Masjid Negara telah di halang. Belum pasti apakah KERANDA 152 telah selamat di bawa ke Masjid Negara.

INI SUDAH MULA HURU HARA !
Polis sudah mula main kasar, gas pemedih mata sudah di sasarkan, ramai pemimpin dan pejuang bahasa sudah merasa sakit gas ini, di kuatiri ada yang mati sebab sesak nafas, perhimpunan yang tidak di sangkaka melebihi 150,000 orang !

WOW ! LUAR BIASA ! NANTI BOLEH CERITA NI TENGAH DOK KENA ASAP NIH ! (pak-karamu)

3.09 pm
laporan dari TT. Mata mata dan FRU sedang mengepong Masjid Negara. Para demonstran yang ingin mengundur dan berkumpul kembali ke Masjid Negara sedang di serang dengan gas pemedih mata dan tembakan meriam kimia.

3.06 pm
Seorang wanita jatuh pengsan. sementara pakcik yang pengsan tadi adalah dari pahang. Masih mendapatkan rawatan dari unit amal. (No2Umno)

3.05 pm
Mat comot sedang meriba seorang tua yang pengsan akibat gas pemedih mata, Sementara wakil blogger perak sedang berpatah balik. Terdapat sekatan di roundabout public bank.(no2umno)

2.59 : PUBLIC BANK
SERANGAN MERIAM KIMIA BARU SAJA BERMULA DI HADAPAN PUBLIC BANK. DI HADAPAN BANK INI ADA BERIBU DEMONSTRAN YANG MASIH INGIN MENERUSKAN PERJALAN KE MASJID NEGARA. KETIKA BERITA INI DI TULIS SERANGAN MASIH DI TERUSKAN.

HELIKOPTER SEDANG BERLIGAR LIGAR DI KAWASAN MASJID NEGARA,PASAR SENI, SOGO DAN JALAN SYED PUTRA.
Masya Allah ramainya manusia, anggaran awal 20 ribu dah tentu. Mereka ini akan sedang berjalan dari Masjid Negara menuju ka Istana Negara dan akan di sertai pula dengan kumpulan yang sedang berkumpul di Sogo dan Pasar Seni, untuk membentuk satu lagi kumpulan yang lebih besar. Di Sogo dan CM saja ada kemungkinan hampir 15 ribu atau lebih, sedang berhimpun, harap-harap jangan ada yang ambil kesempatan buat provokasi yang boleh mendatangkan huruhara.

Terdahulu ada dua buah Bas datang dari Perak yang di halang di Damansara dari kumpulan orang asli dan di tahan di Balai Polis sentul untuk soal siasat. Semua wartawan di halau dari perkarangan istana Negara, kemudian seorang dari mereka di tangkap, untuk apa ?
JAM 2.56 - MAT SABU
MAT SABU PEMIMPIN PARTI PAS HAMPIR PENGSAN. KETIKA BERITA INI DITULIS BELIAU SEDANG TERBARING DAN SEDANG DI RAWAT OLEH UNIT AMAL. MAT SABU KENA TEMBAKAN GAS DAN KIMIA. BELIAU SEDANG DI BERI MINUM AIR DAN DI KIPAS UNTUK MELEGAKAN NAFAS.

JAM 2.53 - KERANDA 152
KERANDA 152 YANG DI USONG OLEH PKPIM MASIH LAGI SELAMAT. ADA HAMPIR 5000 PELAJAR DAN ANAK MUDA SEDANG BERKUMPUL DI KAMPONG ATAP. MEREKA TELAH DI SERANG DENGAN MERIAM KIMIA DAN TEMBAKAN GAS PEMEDIH MATA. MEREKA MASIH BERTAHAN DALAM PERJALANAN KE ISTANA NEGARA.

JAM 2.46 - MENUJU KE ISTANA
KAMPONG ATAP DI SEBELAH ISTANA NEGARA TELAH DI SERANG OLEH MERIAM KIMIA. MAT SABU BERSAMA 5000 PENYOKONG SEDANG BERHADAPAN DENGAN GAS PEMEDIH MATA DAN LEDAKAN KIMIA. UNIT AMAL TERUS MEMGERAKAN DEMONSTRAN UNTUK KE ISTANA. DALAM MASA YANG SAMA GAS PEMEDIH MATA MASIH DI TEMBAK DI MERATTA TEMPAT UNTUK MEMASTIKKAN PARA DEMONSTRAN TIDAK DAPAT BERKUMPUL.

12 KILOMETER DI KELILINGI KOTA KUALA LUMPUR JALAN JALAN TELAH DITUTUP/SEKAT INI UNTUK MEMASTIKKAN RAMAI DEMONSTRAN TIDAK DAPAT TURUT SAMA KE ISTANA NEGARA. CUACA CUKUP CUN. RENYAI BERHENTI. REDUP DAN MEMAYUNGI PARA DEMONSTRAN.

JAM 2.40 - KE ISTANA NEGARA
PARA DEMONSTRAN MASIH CUBA KE ISTANA NEGARA. SATU KILOMETER DI JALAN SYED PUTRA ADA LAPORAN DI TERIMA YANG MEREKA DAPAT MENDENGAR TEMBAKAN GAS PEMEDIH MATA YANG BERTERUSAN TIDAK HENTI HENTI.

HELIKOPTER SEDANG BEERLIGAR-LIGAR DARI ISTANA NEGARA ARAH KE TAMAN SEPUTEH DAN PULANG KEMBALI KE ISTANA NEGARA. TEMBAKAN INI BETUL BETUL MENYUSAHKAN KANAK KANAK DAN ORANG TUA YANG INGIN TURUT SAMA KE ISTANA NEGARA. PARA DEMONSTRAN MASIH BERTEKAD KE ISTANA NEGARA.


al-banjari
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil