Followers

Wednesday, March 04, 2009

3309 dari kaca mata seorang blogger-bhgn akhir

Habis Sidang Akhbar semalam, aku terus turun kebawah keluar dari Pejabat DAP di Wisma DAP Perak. dekat bawah beribu-ribu penyokong-penyokong Pakatan Rakyat berkumpul sambil kusyuk mendengar ucapan dari Dr.Hatta Ramli. macaam biasa la, ucapan yang berdegar-degar.

Sikit penjelasan dari Dr.Hatta Ramli -
  • UMNO mengatakan bahawa Speaker DUN tak boleh panggil Ahli-Ahli Dewan untuk satu Persidangan tergempar dan ianya adalah tidak SAH dari segi perlembagaan, tapi depa pi fail mintak mahkamah tolak keputusan Speaker yang gantung tugas depa supaya depa dapat masuk Dewan... jadi apa fikiran korang?
Tutup kes UMNO BAHLOL.

Masa Dr.Hatta dok bagi ceramah tu aku angkat kaki pi lepak kedai Mamak (aku tak tau sape owner kedai ni, mungkin jugak anak beranak Zambry...). masuk dalam kedai, aku bukak laptop (mekasih dekat geng yang bagi pinjam laptop dan BerukBand sepanjang aku lepak sini...) kendian aku update berita pertama dalam blog aku berkenaan apa yang berlaku di Bangunan SUK semalam - rujuk [sini].

Diakhir entri tu aku ada habaq "Tengah-tengah aku dok menaip ni ada pulak SB-SB dari depan SUK dok langkah datang...".

Dalam masa 5-10 minit lepas aku offline, aku dengar kecoh-kecoh dekat luar... dahhh... depa buat hal dahhh...Aku simpan laptop, sandang balik beg atas belakang, capai kamera chow...

Rupa-rupanya geng-geng yang aku ingat SB-SB tadi dah berkumpul dekat satu kedai "Kamisuka Kopitiam" (ownernya orang UMNO) dekat hujung direct bangunan ni, ada la dalam 50 orang atau lebih. puaka-puaka tu pulak dok provoke orang ramai yang dok berkumpul dengar ucapan Dr.Hatta.

Kebetulan pulak masa Dr.Hatta tengah berucap YB Lim Kit Siang sampai, lepas YB Lim Kit Siang sampai, Dato' Seri MB pulak keluar tinggalkan Pejabat DAP. masa tu la mangkaq-mangkaq tu buat gila babi sekali lagi.

Ada orang tempatan dekat situ bagi tau aku mamat Songkok Tinggi tu bergelar Ayahanda dalam 1 pertubuhan di Ipoh... betoi tak betoi aku tak tau. masa kejadian ni aku tak perasan mamat Songkok Tinggi ni ada ke tak tapi yang pastinya kalau korang tengok dalam gambar dekat atas tu, mat misai ngan baju belang biru tu pun ada.

*yang muka macam KJ pun ada gak 2-3 orang hahahahaha..!!

Depa pakat-pakat dok balik batu, botol dan cawan kearah orang ramai yang berhimpun. ada sorang petugas keselamatan Pakatan Rakyat sempat depa tarik bawak masuk dalam Kopitiam tu kendian depa pakat-pakat belasah ramai-ramai.

Jadi dekat sini sapa yang menganjurkan keganasan? korang pikir la sendiri. yang beribu-ribu (penyokong Pakatan Rakyat) atau geng-geng SB dan P*K*DA?

Patutnya yang beribu-ribu ni la lebih berkemungkinan untuk buat kecoh tapi dekat Malaysia terbalik. geng minoriti yang selalu buat kecoh dan selalunya geng minoriti ni ialah ahli-ahli UMNO/P*K*DA yang mendapat PERLINDUNGAN PENUH dari pihak PDRM.

Ini bukan fitnah. ini adalah tuduhan yang berbukti dan aku dah jelaskan sebelum ni dalam entri ni siap bukti bergambar dan video rakaman lagi (akan diupload kemudian). untuk bukti bergambar korang jenguk je dekat [sini].

Dari pemerhatian aku sepanjang 10 tahun mengikuti perkembangan politik Malaysia, aku dapat simpulkan bahawa penyokong-penyokong Pakatan Rakyat sering digambar dengan berbagai gambaran yang tidak baik padahal yang tak baik tu adalah dari kalangan UMNO/BN sendiri.

Depa ni banyak berselindung disebalik pihak PDRM dan juga pandai memanipulasi pertubuhan-pertubuhan terutamanya P*K*DA.

*brader dalam gambar ni mengaku ahli UMNO masa Edisi 7 interview dia... ikut kenyataan "BERANI"nya, krisis di Perak tak kan berlaku kalau UMNO dibawah pimpinan Najib tak buat rancangan Gila Babi macaam yang berlaku sekarang.

Yang pegang jawatan dalam PDRM pun ramai yang BANGANG. TERUTAMANYA yang berpangkat. mentang-mentang hangpa "POLIS" ada pistol dengan gari dekat pinggang, hangpa nak tunjuk HERO. kalau berani pi lawan mungkar nangkir la woi..!

Lagi satu yang aku dok perati dari 10 tahun lepas... tiap kali ada kekecohan dekat mana-mana, jurugambar RTM, TV3suku, Utusan dan Berita Harian mesti ada "at the right place anda the right time..!". yang ni aku paling heran. Nampak sangat perancangan MENATANG..! Khak Ptuih...!

-Tamat Edisi 339: Hari Ini dalam Sejarah-

Kisah-kisah sebelumnya :

source : Topeng Perak@ Perisik Rakyat (copy paste)
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
  • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
    5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
  • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
  • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
  • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
  • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
  • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
  • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
  • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
  • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
  • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
  • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
  • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
    Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
  • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil