Followers

Saturday, February 07, 2009

kusangkakan gagah..rupanya .....

Kedudukan Kerajaan Negeri Perak yang dirampas secara kudeta oleh najib dan kuncu-kuncunya sebenarnya telah menghancurkan mandat rakyat yang telah ditentukan pada PR ke 12 pada 8 Mac tahun lepas.

Mandat rakyat itu yang akhirnya menggabungkan 3 parti yang tidak bersama dengan BN akhirnya melahirkan Barisan Rakyat yang akhirnya dipanggil Pakatan Rakyat (PR). Lahirnya PR di Perak adalah gambaran suatu senario politik baru kepada satu gabungan yang lebih padu dan terarah antara Parti PAS, DAP dan PKR.

Secara umum dan khusus kami Ahli-ahli Yang Berhormat yang mendokong Pakatan Rakyat di Perak masih berpegang teguh kepada ikrar dan hasrat rakyat yang akan menentukan jatuh bangun kerajaan yang kami dokong bersama ini.

Namun 3 ADUN yang berpaling tadah adalah sangat kami kesali. Secara peribadi saya tidak menolak mereka yang melompat ini ada agenda tersendiri sebagai sifatnya manusia yang ingin cepat senang dan kaya. Sogokan wang ringgit dan kedudukan menghantui kebanyakan kami dari musuh yang tidak bermaruah dan bertanggung jawab.

Tetapi jauh dari ini 3 yang melompat sebenarnya telah di perangkap dan di tekan sedemikan rupa dengan susutu konspirasi terancang dan teratur.

Sebelum berakhir tahun 2008, sebetulnya konspirasi itu telah dimaklumkan kepada saya. Percaya pun ada menolak tidak sama sekali pun tidak, saya memikirkan apalah lagi kerja jahat yang hendak mereka lakukan kepada Kerajaan Negeri Perak pakatan rakyat.

Selama 10 bulan kami menguasai Kerajaan Negeri Perak beberapa fasa dan usaha kudeta telah gagal walaupun dirancang sedemikian rupa. Isu dan persoalan yang diada-adakan dan isu 31 ogos serta usaha membeli ADUN PR adalah isu yang mewarnai Kerajaan pakatan Rakyat di Perak.

Sangat menyakitkan segala usaha yang dirancang dijawab oleh ADUN Bota , Nasharuddin Hshim yang berpaling tadah kepada Pakatan Rakyat dengan menyertai PKR pada 25 Januari.

Kegembiraan datangnya Nashruddin kepada PR disambut dengan baik dan tidak ada syak wasangka apa lagi dia sering mengatakan pada beberapa pertemuan bahawa dia tidak cari publisiti dan dia ikhlas datang ke PR.

Dalam satu sidang akhbar yang saya hadir sama, bila wartawan bertanya kepadanya adakah kemungkinan untuk kembali kepangkuan BN dia mengatakan "InsyaAllah tidak".

Malang sekali rupanya yang disebutkan oleh Nasharuddin sebenarnya "Insya Allah tidak...lama". disebut atau tidak itulah realitinya sehingga cuma 11 Nasaharuddin bersama PKR. dia pergi tanpa bagi salam malah dikaitkan juga dengan konspirasi yang mengandungi unsur-unsur paksaan dan tawaran tertentu.

Kerajaan kudeta Perak sebetulnya tida ada apa kekuatan kecuali berselindung di sebalik Istana dan putar belit media yang pada saya lebih mengundang kepada suasana yang lebih meruncing dan kusut.

Tidak ada langkah dan cara yang terbaik melainkan kembali kepada permohonan asal yang dikemukakan kepada DYMM Sultan Perak oleh YAB Menteri Besar Perak, Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin supaya dibubarkan DUN dan menyerahkan kepada rakyat untuk memilih siapakah yang akan jadi kerajaan.

Jika permohonan itu diperkenan suasana tegang seperti yang berlaku di Kuala Kangsar kelmarin pasti tidak akan berlaku.

Saya nafikan kenyataan Zamry Abdul Kadir yang menyatakan Kerajaan kudetanya kuat. Sebenarnya ianya sangat lemah kerana kuasa kerajaan hanya terletak kepada 3 ADUN lompat yang tidak bermaruah itu.

http://idhamlim.blogspot.com/
komen

8 comments:

Pewaris Melayu said...

aduhai,
ummi ni takut sgt tak dapat cari makan bila PR Perak jatuh

btw, ambillah iktibar atas kejadian ini. Mungkin ada hikmah disebaliknya

Allah sentiasa berada disisi orang yang sabar dan Allah amat membenci orang yang melakukan kezaliman

GOMO said...

SABAR UMMI....

TUNGGU SAMPAI PRU 13 NANTI.

KARPAL NAK SAMAN SULTAN...

APA KATA ANWAR DAN PEMIMPIN MELAYU YANG LAIN DALAM PAKATAN???

Anonymous said...

Respon to GOMO: Apa salahnya kalau saman Sultan? apakah kalau Sultan kena saman Melayu akan hilang semuanya? Apakah Sultan tu maksum macam Nabi sampai tak boleh nak ambik tindakan apa-apa terhadap ketidakadilan dia? Bodo punya orang... Yang patut kita ikuat hanya pemerintah yang adil. Bukan macam Sultan bodos tu...

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

kitaorang leh sabar...BN je yg tak reti saborr...nape BN taknak tunggu PRU 13 untuk dapatkan Perak balik..

apa yg dikejar..?? tanah..?? balak..timah..??apa lagi ekk yang ada kat Perak ni..sampai tak sabor2 ni..

kitaorang biasa dah dengan kekalahan..BN..??

QWERTY said...

kenapa bile BN dapat rampas Perak org PR kecoh.
dah tu yg nuar brahim tu sebok2 nak rampas putrajaya tu apekejadahnye.
knape taknak tunggu sampai PRU13 jgk.
dah kemaruk sgt ke.
baru 3 org lompat heboh satu malaya.
sume nak marah.
tapi yg dulu sebok nak 30 org bn lompat masuk PR tu mcm mane plak.
ni la masalahnye kalau nampak salah org lain jek

RK said...

mandat rakyat?

jangan lupe~

rakyat juge undi BN..sbb tu bile beberape org wat kes je, terus tuka pemerintah.

rakyat juga undi BN.

Panglima Perang Cyber said...

mari relaks sambil baca nukilan saya...

Sajak : Bila Rakyat mahu jadi Raja

Edisi I

DULU rakyat taat raja dan negara
KINI rakyat sudah berani menderhaka.

DULU rakyat suka melihat Raja
KINI Raja tidak lagi utama di mata

DULU rakyat merasa diri laksana hamba
KINI rakyat merasa dirinya RAJA

DULU rakyat tak berani menatap mata
KINI Raja pula tunduk sebak di dada.

DULU Raja tetap Raja seluruh warga
KINI Raja dihina dicaci oleh munafik dan kafir termasuk alim ulama baginda
Edisi II


DULU Raja Maha Mulia
KINI Raja dihina Maha Celaka

Dulu Raja sangat perkasa
KINI Raja cuba dilucut kekebalannya

DULU Raja tidak ada saingan
KINI ramai bersaing ingin mengganti Raja

DULU Raja tonggak Negeri/Negara
KINI Raja dipijak dan diletak bawah kaki sahaja..

KINI kita masih ada RAJA
LEPAS INI kita tidak tahu adakah
kita akan jadi negara tanpa RAJA
atau Raja diganti oleh rakyat biasa?????

Benarlah Nabi Bersabda :
Tanda Akhir Zaman Apabila Hamba Sahaya akan jadi Raja

Moga Tuhan Maha Perkasa Memelihara
Raja Raja dari segala ancaman ke atas takhta mereka


DAULAT TUANKU !

Anonymous said...

umno/bn adalah sepupu zionis.

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil