Followers

Wednesday, February 04, 2009

sign petition kepada Duli Sultan Perak...

http://4.bp.blogspot.com/_UJm1lSJKEM4/Rt0HCoSejkI/AAAAAAAAAOI/l19eBWWeVek/s400/DYMM_Sultan_Azlan_Shah.gif


Adakah anda rakyat Perak..?? apakah harapan anda terhadap Duli Tuanku Sultan Perak..?? Luahkan isi hati ada dengan sign petition di sini -->
http://books.dreambook.com/duli/duli.html

antara suara anak perak...

Name: TanCK
Comments:Daulat Tuanku,

Kami rakyat memohon Tuanku membuat keputusan untuk membubarkan DUN Perak dan mengadakan pilihan-raya semula demi mengamalkan demokrasi di negeri Perak. Pengunduran beberapa ahli DUN perak dari parti PKR amatlah dikesali demi kepentingan masa depan sendiri. Mereka sudah terlupa dan mengecewakan rakyat Perak yang pilih mereka sebagai wakil rakyat.

Harap Tuanku dapat membuat keputusan yang muktamad demi rakyat Perak.Name: Andrew Lee
Comments:Sorry about my bahasa malaysia. I am poor at it. Nevertheless, I saw unfair situation happening in Perak State. In addition to that, PKR has done a good job since March 08 till now. ! Please help them by having another by election for the state. The people shall have their SAY again.

regards
Andrew


Name: Riduaan
E-mail address: eddy_nay79@yahoo.com
Comments:Salam, Ampun Tuanku,
Sempena Kemuliaan Tahun Pemerintahan Tuanku yang ke-25 tahun dan kebijaksanaan Tuanku sebagai Bekas Ketua Hakim Negara... Patik memohon perkenaan tuanku supaya dibenarkan pembubaran Dun Perak untuk membolehkan semua rakyat tuanku memilih kerajaan yang bersih dari segala unsur rasuah untuk masa depan rakyat negeri Perak keseluruhannya.

Ampun Tuanku, Mohon perkenankan permintaan patik yang hina ini.

Name: khairulnaimhusaini
E-mail address: khairulnaim0901@gmail.com
Homepage URL: http://bisnesmantap.blogspot
Comments:Daulat Tuanku , Give Rakyat a changes to decide...
tolong bubarkan Dun tuanku..kami mahu pemimpin yang memimpin kami bukan dari golongan zalim yang tamakkan duit,harta dan pangkat..plz tuanku..plzzzz...sob2...komen

3 comments:

GOMO said...

EMMM UMMNI???

AKU TAK SETUJU ISU LOMPAT PARTI NI...

TAPI HARI TU PAKATAN SETUJU....

SEKARANG TAK SETUJU PULAK BILA JADI PADA MEREKA.

YANG ANWAR DOK CANANG 40 AHLI PARLIMEN BN NAK LOMPAT PARTI TU ELOK KE???

TAK NAK KECAM ANWAR KE???

AKU MEMANG TAK SETUJU LANGSUNG AKAN PENUBUHAN KERAJAAN BN KAT PERAK NI. SEBABNYA IANYA BUKAN RAKYAT YANG MENENTUKAN.

NAMUN ADA BAGUSNYA JUGA DARI TERLEPASNYA TANAH YANG INGIN DIBERIKAN PADA CINA TU.

SO BILA BN AMBIL ALIH MAKA TANAH TU TAK TERLEPAS LAH YE???

AKU AGAK JE....

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

salam gomo...

dalam politik macam2 boleh berlaku...bab lompat parti..BN gurunya...tak hairan murid mengikut...anwar baru canang..tapi BN dah terang2 beli wakil rakyat PR..

bab tanah diberi kepada cina..anda pasti melayu perak tak dapat tanah..bagaimana pulak tanah di genting boleh cina yang memlikinya..kenapa tak beri kepada melayu..yang di bandar2 besar kebanyakkannya empunya tanah bangsa cina..kenapa tak diberi kepada melayu..? rasanya banyak tanah yg dah terlepas bila BN yg memerintah...jangan nampak kuman diseberang laut..gajah depan mata tak nampak..

wallahualam..

Anonymous said...

Salam....memang tersentuh rasanya bila di hujung pertemuan MB dengan Baginda sultan....Tuanku menyatakan ALLAH sentiasa bersama sama orang yang sabar...Moga kita dapat petunjuk dan bebas dari pemimpin yang sentiasa menzalimi...

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil