Followers

Saturday, February 07, 2009

tragedi KK Gate....suara rakyat..suara keramat...!!

Media arus perdana menjadikan isu Tragedi KK 'gate sebagai bom untuk meng'halal'kan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat harus disisihkan dari terus menerajui pemerintahan negeri Perak, fenomena biasa apabila isu ini diputarbelit oleh media massa tanpa ada sedikit pun rasa belas dalam memberi pertimbangan dan ruang lingkup cerita yang jelas kepada rakyat tentang apa yang sebenarnya telah berlaku.

Mengapa rakyat marah ? Mengapa rakyat marhaen menjadi aggresif ? Mengapa ribuan rakyat turun membanjiri masjid Sultan ? Jawapan lurusnya ialah rakyat Perak hanya mahukan menifestasi hasrat dan suara rakyat marhaen yang berduka akan konspirasi politik yang didalangi oleh Umno ini dapat diperbetulkan secara bermaruah.

Diperbetulkan dengan mengadakan pilihanraya dan DUN dibubarkan. Sedih dan pilu bila hasrat rakyat Perak itu diakhiri dengan kekecohan bilamana rakyat marhaen tidak dapat lagi mengawal emosi marah lantas tercetusnya Trajedi KK'gate. Mengapa ianya tercetus ? Ingin ditegaskan disini bahawa kemarahan rakyat itu bukanlah disebabkan oleh titah Sultan agar yang meminta YAB MB Perak meletakkan jawatan. Tidak !!

Tetapi kemarahan itu terbit dari hasrat rakyat yang merasakan mereka ditipu oleh konspirasi 'bacul' Umno. Malah pimpinan tertinggi PAS Negeri dan YAB Menteri Besar sendiri tidak mengizinkan sebarang perhimpunan diadakan, ini dapat dilihat dengan tiadanya pimpinan2 Negeri dan exco Negeri berada ketika perhimpunan itu berlangsung.

Bila kemarahan rakyat tidak dapat lagi dikawal, maka kekecohan pun berlaku, media massa khususnya meletakkan kesalahan tragedi yang berlaku itu TOTAL dibahu YAB Menteri Besar Ir. Nizar yang secara terang melabelkan beliau sebagai seorang yang derhaka dan aggresif mempergunakan rakyat negeri Perak. Bacul sungguh tuduhan itu bila menjadikan Tragedi KK' gate sebagai puncanya untuk menyerang YAB MB Besar, ini secara tidak langsung memberi imej yang buruk dan hodoh di mata rakyat. Hasilnya YAB MB Nizar menjadi mangsa dan imejnya tercalar teruk hasil dari dakyah songsang media yang tidak bertanggungjawab.

Hasrat rakyat jelas, mahukan pilihanraya. Ini kerana kerajaan baru yang ditubuhkan oleh Barisan Nasional itu didokongi oleh Adun BEBAS yang lemah, sebagai penentu majoriti dimana Adun - Adun berkenaan telah hilang wibawa dan integritinya. Orang-orang itu masih terikat dengan dakwaan rasuah dan bakal diheret ke mahkamah.

Pandangan ABO positif. Jika diberi pilihan untuk rakyat, pilihanraya itulah pengikatnya agar rakyat Perak yang bernaung dibawah Kerajaan Tuanku dapat menentukan corak kerajaan yang diinginkan secara lebih bermaruah. Berikanlah pilihan itu kembali kepada rakyat. Adakan pilihanraya, dan seandainya Pakatan Rakyat tewas, rakyat akur dan bentuklah kerajaan kepada yang menang. Sesungguhnya pendekatan ini lebih memberi ketenteraman kepada awam. Tetapi bukan dengan cara Umno bina sekarang menubuhkan kerajaan yang mengundang kemarahan rakyat. Berikanlah hak itu kepada rakyat biarlah rakyat yang menentukannya.

radenbanjar@ABO
al-Banjari Online


komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil