Followers

Sunday, February 08, 2009

Nizar yang berjiwa kental...

http://www.ibnjuferi.com/wp-content/uploads/nizar_angkat_sumpah.jpg


Apabila MB Nizar dan para exconya meneruskan tugas seperti biasa, ia melambangkan hati seorang lelaki yang tegar dan jiwa istiqamah. Bukan calangan manusia mampu melakukan semua itu. Setelah ‘dianiayai’ oleh sultan sendiri, dipecat secara hina, dihalau oleh SUK dari pejabatnya sendiri, bahkan kini dicop sebagai PENDERHAKA…semuanya bagaikan tidak berbekas kepada anak jati Perak ini.

Saya tabik berulang kali kepada keupayaan MB Nizar. Jika orang lain, mendengar titah sang sultan sahaja sudah terasa ketar lututnya. Namun MB Nizar sebaliknya. Mungkin inilah berkatnya beliau bersama jamaah Islam. Takut dan patuh hanya bulat kepada Allah SWT, bagi manusia masih ada batas-batasnya…walaupun kepada seorang maharaja!


MB Nizar, teruskanlah tugas anda. Rakyat berdiri kukuh bersama anda. Di samping itu, pertingkatkan munajatmu kepada Allah SWT. Moga-moga Allah memberikan karamahnya kepadamu. Manalah tahu, selepas ini tiba-tiba lidah si Datuk SUK yang celupar itu menjadi bengkok atau pendek hingga telor untuk berkata-kata!


Manakala kepada semua MB dan KM negeri PR yang lain, sudah tiba masanya anda bertegas dengan para SUK anda. Jika perlu, anda lantiklah SUK anda sendiri yang diakui adalah amanah dengan parti atau jamaah kita sendiri. Bagi SUK lama yang memang Umno itu, anda berikan mereka kerja-kerja lain…jadi pembancuh kopi, pengutip sampah, pencari fail dan penghantar surat misalnya. Anda bukan turunkan pangkat mereka, tapi anda ubah job spect mereka sahaja. Lambat-laun, mereka rasa ‘down’ dan mungkin SUK yang berhati Umno ini dengan sendirinya akan menghantar surat perletakan jawatan…


Ya, kaedah yang sama boleh diaplikasikan kepada Bendahari Negeri, Pegawai Undang-undang, Timbalan SUK, YDP PBT dan lain-lain lagi. Ingatlah, kita sudah tiada pilihan lagi. Membiarkan mereka berada di dalam lingkungan kita dengan memperolehi segala maklumat dan kemudian mereka jugalah yang menuangkan racun tuba ke dalam mulut kita adalah tindakan paling bodoh.


Umno tetap Umno. Mereka tidak akan berubah. Walak dan ketaatan mereka ‘absolute’ masih kepada Umno. Mereka mengharap-harap sangat apa yang terjadi di Perak akan berlaku juga di Selangor dan Pulau Pinang. Mereka mungkin sudah berangan-angan untuk menyalurkan apa-apa sahaja info agar imaginasi jahat mereka menjadi realiti di negeri-negeri PR yang lain.


Setakat ini, saya masih menantikan apakah reaksi MB Selangor, KM Pulau Pinang dan MB Kedah. Selangor khususnya, masih mengekalkan majoriti saki-baki Umno dalam pentadbiran. Mereka inilah petualang yang wajib dihapuskan. Bodohlah MB Selangor jika menghabiskan masa menjawab tuduhan dan fitnah. Masa itu boleh dijimatkan dengan mencari siapakah dalangnya dan berikan mereka ‘hadiah’ yang setimpal dengan kejahatan mereka yang tersembunyi selama ini.


Sudah tiba saat dan ketikanya, anda tunjukkan kuasa seorang MB yang sebenar. Ingat, yang memerintah adalah parti dan bukannya diri anda. Jika MB Selangor mahu mengenepikan kehendak parti, malanglah bagi PR. Ingat, parti yang memerintah…bukan anda yang memerintah. Anda hanyalah wakil parti yang boleh bertukar ganti!

Anda boleh membaca lain-lain pandangan Huzaifah di http://huzaifahsview.blogspot.com
komen

6 comments:

Anonymous said...

BN nak jatuhkan PR Penang macam diPerak?jangan mimpi.Sapa nak sokong mereka.sejak BN kalah diPenang semua projek mereka terbengkalai jadi bangkai.Tak tau nak buat buat isu budak tadika jadi mangsa.Dah la mereka tu bodoh buat sombong pulak.
Tentera anai-anai.

rantong said...

Sekadar berpesan-pesan. Doa mengelakkan daripada difitnah orang.

"Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan kami (sasaran) fitnah bagi kaum yang zalim, dan selamatkanlah kami dengan rahmat-Mu dari orang-orang yang kafir." Surah Yunus, ayat 85 dan 86
View Profile: Rantong

Pak Oncu said...

TAK ADO istilah penderhako!!!!dgn rajo dan sultan pederhako,,,???? silo baca kat sini,,,
http://angkasanuri.blogspot.com/2009/02/derhaka-pada-allah-vs-derhaka-pada.html

Anonymous said...

pak oncu bodoh!

jangan mengaku rakyat malaysia dan orang melayu!

pi jadi orang yahudi lagi elok!

GOMO said...

EM....

MB NIZAR???
SALAH TU....

BEKAS MB.

RUMAH RASMI TAKNAK KELUAR.....

TAK MENGAKU JUGAK DAH DILUCUTKAN JAWATAN MB...

MALU LAH SIKIT NIZAR...

SULTAN TAK TERIMA HANG...

ADA SEBAB YANG PENTING SULTAN TAK TERIMA HANG....

CUKUP-CUKUP LAH MENDERHAKA...JANGAN SAMPAI DILEMPAR KASUT KE MUKA MU NANTI...


SALAM..UMMI.
MOGA HARI INI CERIA SELALU.

Anonymous said...

yang derhaka kepada sultan adalah orang-orang umno.tengok masa nak lantik mb terengganu.melawan habis siap banner kata sultan binatang sampai sultan tak nak bagi pingat pada hari kebesaran sultan.

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil