Followers

Thursday, March 26, 2009

misteri perjumpaan 8 mata..

Sementara mendengar ceramah kat Stadium Mini Pasir Mas, aku cuba update sikit.

Aku sampai di Kota Bharu jam 7 petang tadi. Kami lepak sekejap kat JKR 10 untuk mandi-manda sebelum pergi ke Pasir Mas untuk majlis ceramah kat Stadium Mini Pasir Mas.

Sebaik sampai kat JKR 10, aku nampak Speaker DUN Perak V. Sivakumar pun ada. Bila bersembang dengan member-member yang ada disana, aku dapat tau DS Anwar, TG Haji Hadi, Dato Haron Din dan TG Nik Aziz telah mengadakan pertemuan khas di JKR 10.

Mereka sampai di Kota Bharu selepas zohor dan berbincang sehingga kira-kira jam 4.30 petang. Apabila keluar dari bilik mesyuarat, semuanya senyum dan menunjukkan ibu jari tanda bagus kepada semua yang ada. Apa yang dibincangkan…tak siapa yang tau kerana hanya mereka berempat yang tau.

Cerita tentang pertemuan lapan mata ni mula-mula di hebohkan oleh MSO dan walaupun aku dapat menghidu semalam, tapi tak sempat nak sampai di Kota Bharu tepat pada masanya. Dan masalah lagi satu ialah, member-member kat Kota Bharu..hatta yang bekerja dengan MB nik Aziz pun tak tau menahu! Setengahnya tak sedar pun dalam bilik TG Nik Aziz sedang berlangsung pertemuan lapan mata.

Kalau setakat pertemuan, aku tak heran. Tapi bila penuh dengan kerahsiaan…yang tu aku syok nak tau. Ada sapa-sapa tau?

Dan lebih mengejutkan…ketika aku sedang melayari internet untuk mengetahui apa yang sedang berlaku di PWTC, tiba-tiba Speaker DUN Perak..YB Sivakumar masuk kedalam rumah tetamu didalam kawasan JKR 10. Apa cerita?


dsc096742

Sampai la kami makan kat sebuah restoran di kota Bharu…sapa pun tak mau bukak cerita. Tak pasti..tak tau atau tak mau cerita.

Apa pun…seperti yang aku cakapkan dalam posting terdahulu Bukit Gantang masih belum hot. Krisis Perak pun sudah kool..tetapi yang hot sekarang dan selepas ini ialah di Putrajaya.

Belum pasti berapa kerat pemimpin UMNO yang akan turun ke Bukit Gantang..kerana masing-masing akan memberikan tumpuan ke Putrajaya. Belum pasti siapa pemimpin Umno yang akan berkempen di Bukit Gantang kerana masing-masing nak jaga kerusi masing-masing.

Anwar, Hadi, Nik Aziz dan Haron Din sudah tersenyum lebar. Orang-orang Pak Lah sudah menguasai Wanita dan Pemuda UMNO. Geng-geng Perak Bangkit sudah berdebat sesama sendiri…manakala Najib masih mengimpikan kerusi Perdana Menteri.

Kita tunggu tarikh keramat….1hb April 2009.

sumber PerakExpress

komen

1 comment:

penawarrindu said...

Salam,
Pertemuan 8 mata itu sangat penting kerana DS Presiden bertolak dari KLIA ke KB dan petangnya ke KLIA semula terus menuju ke Bukit Gantang...Apa Yang dibincangkan InsyaAllah sesuatu yang sangat baik untuk semua rakyat Malaysia.Apa pun biarlah ianya datang dari pimpinan bukan nya dari hamba ahli biasa ini.

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil