Followers

Sunday, March 22, 2009

serpihan plak yg bernilai RM 42K

http://1.bp.blogspot.com/_2F9nTcAJr7c/ScXokRRsGlI/AAAAAAAACto/CIJLkCXORUo/s1600/sena_4.jpg

korang tau berapa nilai plak yang bersepai ni..??

Setiausaha DAP Perak Nga Kor Ming berkata hasil kutipan itu akan digunakan bagi tabung guaman pakatan itu dan bagi membina tugu peringatan baru yang lebih besar.

"Kami buka harga bidaan dari serendah RM500 untuk setiap cenderahati ini," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Sehingga jam 12.30 tengahari tadi jumlah yang berjaya dikumpulkan melalui lelongan lima ketul serpihan marmar plak itu ialah RM42,900, tidak termasuk sumbangan derma.

Bidaan serpihan pertama mencecah RM6,800, dengan harga permulaan RM500.

bantahan rakyat terhadap langkah Majlis Bandaraya Ipoh yang telah merobohkan plak tugu demokrasi berkenaan..rupa2nya ianya sangat berharga...
komen

7 comments:

Baginda Reformasi said...

pas ni kalau buat lagi besar lagi le goyang nak bagi pecah sebab lagi besar palak lagi banyak dapat.. MBI pun jadi parti komponen UMNO gak ke?

Anonymous said...

hahha...parti komponen terbaru BN... Majlis Bandaraya Ipoh ..

Anonymous said...

mbi kene tekan dengan Exco Haram Mah Soon Fa,pastu ditekan dgn Kerajaan Haram Zambry..pengecut..plak ngan pokok pun takut

Malaysian-2Day said...

elok pun di robohkan, kang ada pulak orang2 Pakatan Rakyat pegi sembah pokok tuh doa nak dapat balik Negeri Perak. Kan Ummi Kan?

mut said...

>>elok pun di robohkan, kang ada pulak orang2 Pakatan Rakyat pegi sembah pokok tuh doa nak dapat balik Negeri Perak. Kan Ummi Kan?<<

Takder la.

Kalo bab khurafat ni UMNO yang terror. Siapa boleh lawan khurafat UMNO? Sampai kena kerat 18 pun ada.

Sampai meja Imam Mazhab Hadhari pun kena sihir... Ni khurafat UMNO bab akidah!

Kalau khurafat politik macam UMNO/BN aje boleh bawak kemajuan pun ada jugak! (PAP mesti gelak guling-guling kat Singapore)

Hadhari la katakan, Islamnya tak tau lagi.

Kan Malaysian-2Day kan?

Jangan mare.....

Malaysian-2Day said...

meh kita menfitnah, serpihan tu bukan di lelong pun, itu semua tokei2 yang jadi sponser kuat DAP, jadi dari amik je duit baik buat cerita sikit, baru ada umphhh! sudah lah, tektik2 camni bukan untuk abad ni, ini semua tektik zaman P Ramlee dulu. kan mut kan ?

Anonymous said...

Betul, Duit ambil balik...hu..hu..Melayu PAS x de duit..itu yg. nak jadi barua DAP....

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil