Followers

Saturday, March 28, 2009

selamat datang Barisan Rakyat Blogger(BRB)..

beberapa hari lepas MSK kasi sms berbunyi.. ''checked out zorro-unmasked''.. ummi tanye...''nape dgn zorro ''..''ada posting pasal bloggersnetwork''..."pasal apa..saya kat luar" suspen pulak..."geng blogger depa puji kita siap dengan poster".."best tu"..tu la sms2 antara ummi dgn MSK aritu..

sampai aje kat rumah terus bukak laptop cari blog zorro-unmasked..so jumpa la artikel ini...

PERAK'S BAND OF BLOGGERS: THE HOME TEAM.

Early this morning a reader commented:

Anonymous Anonymous said...

uncle zorro

i) yb nizar will increase the majority in bukit gantang.

ii) we need more malay-languaged posts...

iii) only the malays can persuade the malays, effectively.

iv) tq 4 all the hardwork u & ur gang has done for us.

4RAKYAT

March 25, 2009 1:01 AM

My buddy followed up at 4:00am (Dang, don't this guy sleep at all?):

Blogger shar101 said...

Z,

I agree with what 4RAKYAT aka Anon (1.01am) wrote on item 2.

Checkout - http://perakexpress.com/

It's a group of BM bloggers who called themselves the 'BloggersNetwork' and they have already set up base at Bkt Gantang since last Thursday.

BRB will need to outreach this bunch in due time coz they're basically... errrrmm .. the home team mah. I've got their contact numbers for our further deliberation. Wink2.

March 25, 2009 4:07 AMThank you 4Rakyat and OBE.....we will initiate contact ASAP.

This then is the Perak BLOGGERS NETWORK: CHECK THEM OUT AND START LINKING.

al-banjari -http://politikbanjar.blogspot.com/

ciberboron - http://cacamerbamakhlukpolitik.blogspot.com/

dugong darat - http://anje-online.blogspot.com/

pak kamaru - http://abnnasution.blogspot.com/

http://perisik-rakyat.com/

http://syaomel85.blogspot.com/

http://haninasution.blogspot.com/

http://perakexpress.com/www/

GO HERE TO KNOW THE TEAM

team depa ni semua berbahasa inggeris dan team mereka bergelar Barisan Rakyat Blogger(BRB)...terharu dengan perhatian yang mereka sarankan untuk membantu di Bukit Gantang...dan dipahamkan semalam seorang wakil BRB telah pun berada bersama team BlogNet di Bukit Gantang..selamat datang dari ummi..insyaAllah hari ini boleh berkenalan dengan Melvin..

ok lah..ummi nak gerak ke Gopeng untuk majlis interaksi bersama ibubapa di sekolah anak di SBPI Gopeng..

Jumpa di Bukit Gantang..!!!

komen

1 comment:

love malay said...

dulu bila depa masuk belah hampa,hampa sanjung,hampa puji,apa kata depa semuaya betui belaka,tapi bila depa dah sedaq yang jalan depa ambik tu salah dan sesat,hampa caci depa,hampa cerca depa.hampa ni melayu apa....hampa pulak bila lagi nak sedaq...

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil