Followers

Thursday, March 26, 2009

PPSMI gagal..!!!

Kajian Pembina dapati pelajar luar bandar, pulau, Orang Asli, sekolah rendah dan menengah Felda terjejas teruk

PERWAKILAN Perhimpunan Agung Umno dan Kementerian Pelajaran diminta memberi perhatian serius terhadap dapatan Kajian Tahap Kompetensi Guru Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Sains Dan Matematik Menggunakan Bahasa Inggeris (PPSMI) Serta Implikasinya Terhadap Pembangunan Modal Insan Murid.

Ini kerana dapatan kajian Pemuafakatan Badan IImiah Nasional (Pembina) yang membabitkan 160 sekolah, iaitu 70 Sekolah Menengah (pelajar Tingkatan 4 Sains dan Sastera) dan 90 Sekolah Rendah (murid Darjah 5) di seluruh negara, menunjukkan PPSMI gagal meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris pelajar.

Pengarah Eksekutif Pembina, Datuk Abdul Raef Hussin, berkata kajian Pembina bertujuan menilai secara terperinci keberkesanan PPSMI di seluruh negara dan kerana itu pendekatan saintifik dan analitik digunakan untuk mengenalpasti tahap kompetensi guru, penguasaan pembelajaran murid serta minat mereka dalam Sains dan Matematik.

“Pada dasarnya pembina menjalankan kajian ini tanpa sebarang prejudis, sebaliknya dengan harapan kajian ini dapat memberi input kepada Kementerian Pelajaran dalam menentukan dasar, matlamat, hala tuju PPSMI pada landasan yang betul, tepat lagi relevan,” katanya dalam kiriman e-mel kepada Sastera, Khamis, lalu.

Kajian Pembina menunjukkan peratusan pencapaian pelajar sekolah rendah yang gagal lebih tinggi (29.86 - 50.56 %) berbanding bilangan cemerlang (10.12 - 31.00 %) dan pelajar sekolah menengah aliran Sastera, trend yang sama berlaku dengan peratusan jumlah pelajar gagal lebih tinggi (49.44 - 85.08 %) berbanding cemerlang (1.11% - 20.03 %) dan pelajar sekolah menengah aliran sains, peratusan gagal (24.59 - 69.96 %) lebih tinggi daripada cemerlang (0.78 - 28.06 %).

Abdul Raef berkata, kesan berganda hasil daripada sistem PPSMI mengakibatkan bilangan pelajar berkualiti tinggi terhad atau dalam perkataan lain bilangan mereka yang berpencapaian rendah mendominasi arus perdana pendidikan peringkat menengah dan akan memberi kesan kepada pendidikan peringkat universiti.

“Adalah diharapkan Kementerian Pelajaran bertindak segera memberhentikan PPSMI untuk memastikan tragedi kepupusan intelektual tidak berterusan. Dapatan kajian sudah membuktikan ada kemunduran dalam melahirkan modal insan cemerlang. Saya khuatir lebih banyak lagi masalah perlu ditangani dan menyebabkan rasa tidak puas hati kalangan masyarakat dan guru,” ujarnya.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, berharap rumusan kajian yang mendapati PPSMI gagal memberi manfaat kepada pelajar khususnya Melayu dan Bumiputera di luar bandar dipandang serius memandangkan ia akan menjejaskan usaha kerajaan meramaikan kelompok itu dalam aliran Sains bagi mengikuti kursus kritikal di universiti.

“Dapatan kajian PPSMI itu penting bagi pemimpin Umno dan kerajaan membuat keputusan berdasarkan fakta dan maklumat tanpa takut dan memihak kepada mana juga pihak berkepentingan demi kepentingan semua pihak dalam jangka panjang,” katanya merangkap Pengerusi Pembina ketika berucap pada Pertemuan Ketiga Laporan Pembentangan Pembina di Hotel Marriot, Putrajaya, pada 3 Julai 2008

Beliau berkata, walaupun Kementerian Pelajaran menggunakan kaedah Rujukan Norma dalam menentukan keputusan, Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Peperiksaan Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), didapati masih ramai murid yang gagal mencapai prestasi yang baik.

Justeru, semua pihak memandang serius nasib sebilangan besar pelajar yang lemah penguasaan Bahasa Inggeris kerana mereka ialah pelajar Melayu dan Bumiputera di luar bandar, pedalaman, pulau, sekolah Orang Asli dan Sekolah Rendah Felda serta Sekolah Menengah Felda.

“Golongan inilah yang patut dibela, bukannya murid yang cerdik dan pandai yang hanya mewakili antara 20 hingga 25 peratus dan datang dari sekolah elit di bandar dan sedia terbela, tanpa menafikan mereka mesti berusaha meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris bagi membolehkan mereka menguasai globalisasi dunia,” tegasnya.

Abdul Ghani yakin bahawa langkah memperkasakan Bahasa Inggeris perlu dilaksanakan melalui mata pelajaran terbabit, iaitu melalui kurikulum, kaedah dan pedagogi yang lebih berkesan dan teratur serta tidak yakin pendekatan PPSMI boleh meningkatkan kemahiran dan kemampuan berbahasa Inggeris pelajar.

“Perlu diingatkan bahawa penggunaan Bahasa Inggeris tidak boleh dikaitkan dengan peningkatan keputusan yang dicapai oleh pelajar dalam mata pelajaran Sains, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi yang menggunakan Bahasa Inggeris dalam UPSR, PMR, SPM atau STPM,” katanya.

Beliau tetap lebih yakin Bahasa Melayu paling berkesan untuk digunakan dalam mengajar Sains dan Matematik di samping bahasa Melayu mesti dipraktikkan serta dimartabatkan sebagai bahasa pengantar tunggal sistem pendidikan negara kerana bahasa ibunda adalah cara terbaik bagi sesebuah bangsa mendalami ilmu pengetahuan.

Ketua Penyelidik Pembina, Prof Madya Dr Mohd Sahandri Gani Hamzah, memperakukan semua data yang dipungut dalam penyelidikan yang berteraskan penilaian, pencerapan adalah data primer dan sahih serta dianalisis mahupun diterjemah secara sistematik lagi saintifik, tanpa prasangka yang boleh mendorong kepada kepentingan mana pihak juga.

“Laporan ini benar dalam konteks penyelidikan yang diamanahkan dan diharapkan menjadi panduan rujukan Kementerian Pelajaran bagi menentukan prinsip, hala tuju dan pendekatan yang tepat lagi betul bagi melaksanakan tanggungjawab dalam sistem pendidikan negara,” katanya.

Seramai 50 pensyarah dari tujuh universiti, iaitu Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Malaysia Sabah (UMS) Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) terbabit dalam kajian ini.

komen

4 comments:

Bikir Perak said...

PPSMI memang sah gagal...yang lulus adalah fulus banyak you...perginya ratus2 juta dalam perut2 kroni itu yang buncit-buncit...tapi tak pernah puas?

Bikir Perak said...

(milik lagu ugut dan perintah jabatan berkanun)

Anak kecil main api
terbakar hati nya yang sepi
airmata darah bercampur keringat
bumi bertuah milik kroni dan suku sakat

Nenek moyang kaya raya
tergadai seluruh harta benda
kepada perompak, penyamun, pembunuh Negara
akhirnya rakyat papa kedana

Wahai Pakatan Rakyat semua
bangun lah dengan maha perkasa
berikan kesedaran kepada seluruh bangsa
bersama menyekat ameno/BN berkuasa


(Diubahsuai eja..!!!

aro said...

Cintailah bahasa kita. Hehehe.

Ummi, RAIRY dah balik UK laks td, nak setel ujian pasal PhD dia.. 8 April baru balik. Kalau tak leh follow dia kempen skali. Heheh.. InsyaAllah sy akan turun bersama rakan2 dari manjung nanti.

Anonymous said...

PPSMI: Apa kata Aminudin Baki sila akses blog kayacipta: http://zabidin13.wordpress.com

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil